Sangat mudah nak buat, a no-brainer persediaan. Lots of common sense.
Trust me, anyone can do this.
Bahan:
- Seekor ikan siakap yang telah dibersihkan. Make sure suruh org pasar tu siang siap-siap kalau rasa tak cukup kudrat nak buat.
- Bawang besar dipotong ikut kesukaan, kuantiti ikut kesukaan. Aku sawan bawang. So agak over di sini. Nak blend pun boleh.
- 4-5 Lada besar, diracik.
- Limau nipis atau Limau kasturi, nak perah siap2 pun boleh, kemudian pun boleh. Potong seperti di gambar
- 2-3 batang serai diracik
- Halia, ikut rasa, racik atau blend.
- Secukup garam dan lada hitam.
Cara:
- Di atas dapur (if tak gunakan electric steamer) panaskan airkan dan alas steamer dengan daun pisang. If tak ada daun pisang boleh balutkan ikan dengan aluminium foil :)
- Semua selain dari ikan diteraburkan atas ikan.
- Stim for 15-20 minit.
DONE :)
Dah masak tu, tabur la daun sup atau daun bawang. Sodap!
Air asam senang je:
Air asam, kicap,cili api (blend atau potong),bawang potong kiub,if minat belacan, letak la sedikit) kalau nak masam lebih, perah limau.
Bismilah ye.
No comments:
Post a Comment
My 2 cent: