Tuesday, November 16, 2010

Resipi Siakap Stim



Sangat mudah nak buat, a no-brainer persediaan. Lots of common sense.

Trust me, anyone can do this.


Bahan:


  • Seekor ikan siakap yang telah dibersihkan. Make sure suruh org pasar tu siang siap-siap kalau rasa tak cukup kudrat nak buat.

  • Bawang besar dipotong ikut kesukaan, kuantiti ikut kesukaan. Aku sawan bawang. So agak over di sini. Nak blend pun boleh.

  • 4-5 Lada besar, diracik.

  • Limau nipis atau Limau kasturi, nak perah siap2 pun boleh, kemudian pun boleh. Potong seperti di gambar

  • 2-3 batang serai diracik

  • Halia, ikut rasa, racik atau blend.

  • Secukup garam dan lada hitam.

Cara:



  • Di atas dapur (if tak gunakan electric steamer) panaskan airkan dan alas steamer dengan daun pisang. If tak ada daun pisang boleh balutkan ikan dengan aluminium foil :)

  • Semua selain dari ikan diteraburkan atas ikan.

  • Stim for 15-20 minit.

DONE :)


Dah masak tu, tabur la daun sup atau daun bawang. Sodap!
Air asam senang je:
Air asam, kicap,cili api (blend atau potong),bawang potong kiub,if minat belacan, letak la sedikit) kalau nak masam lebih, perah limau.
Bismilah ye.

No comments:

Post a Comment

My 2 cent:

Followers