Tuesday, November 16, 2010

Resipi Bread Pudding

BREAD PUDDING

Mengikut common sense aku, bread pudding atau puding roti ni adalah resipi penjimatan atau lefovers recipe. Sebabnya bahan-bahannya adalah bahan yang memang selalunya ada di rumah tanpa perlu bermekap dan keluar ke jusco membeli bahan. Usually, resipi penjimatan ni tak guna bahan yang banyak or mahal. Mukadimah aku panjang, lap air liur ko, nih aku bagi resipi sekarang. But, this recipe to me it's quite over for a simple

Bahan-bahan:

6-8 ketul roti croissant
1 buku raisin bread
1 buku cashew bread
**boleh juga guna roti biasa (Gardenia, High Five etc, babu roti)
segelas gula
3-4 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
1 kotak besar susu full cream/ low fat
Butter cubes
Raisin atau choc chips or both

Cara:

1.Potong roti mengikut kesukaan dan ketepikan
**jika guna roti biasa, pastikan roti ditoast dahulu sebelum dipotong bagi menambah kerangupan dan kesedapan, tak percaya cuba dulu baru menjilat jari kelak :)
2. Pukul telur (letak esen vanilla)dengan gula
3. Letak susu dalam bancuhan
4. Roti tadi letak dalam bekas tahan oven
5.Curahkan bancuhan tadi, make sure tak penuh sebab nanti dia naik.
6. Taburkan raisin dan/atau choc chip
7. Shave some butter or letak kiub butter atas roti
8. Masukkan dalam oven for 45 minutes

DONE.

NOTE:
Biasanya makan puding dengan sweet cream sauce, sebab bread ni pun tak manis. Kalau nak guna sauce ni, siapkan ini dahulu dan simpan dalam fridge. Once Pudding siap, hidang sekali. Panas vs Sejuk. Nyum!

Simple resipi for the sauce :

1.Fruits in can
2.Susu cair or double cream

Kalau susu cair, masakkan atas dapur sekejap, bila sejuk, masukkan buah dalam tin tu and sejukkan before makan.

No comments:

Post a Comment

My 2 cent:

Followers