Hari Ahad hari tu, Bib puasa, terasa nak berbuka puasa dengan ikan kembung goreng pedas, pegi ke Pasar Borong Selangor mencari bahan. Dah dapat kembong (mabung sebenarnya, sebab ikan kembung comel2 je) jumpa pulak udang hensem ni dan ketam bagak. Terus tukar menu ke gulai ketam (tu nanti post lain ye)
Bahan-bahan:
Udang galah
Serai
Kunyit
Garam
Asam Keping
Santan
Pucuk Paku
Cili api
Cara aku:
1.Bersihkan udang galah dengan membuang semua sampah sarap sesungut dia, tapi ktorg ni suka makan penyepit dia so ko simpan lah. Bagi menyenangkan persiapan, ko belilah satu gunting untuk dapur macam dalam gambar ni, aku beli kat Ikea, tapi aku rasa zaman sekarang ni mana pun ko boleh beli, jangan jadi alasan tammau siang udang. Aku sepak karang.
The tricky part of the udang is to buang taik dia kat ekor dia tu. Pada bahagian yang paling bawah di ekor udang tu ko tarik la macam urat hitam udang tu. Kalo ko dah godek2 tak jumpa, alamatnya ko masak je la, takde la beza sangat pon, cuma yang very the tu mungkin tammau makan, alamatnya lebih la satu untuk ko makan kan? kan?
wajah udang korban di samping senjata pembunuhan
2. Ko dah bersihkan and basuh la sebersih yang ko paham anggota badan udang tu, masukkan dalam periuk dan masukkan sekali kunyit (serbuk atau tumbuk, aku semua very the cepat, so serbuk pilihan utama), cili api blend, garam, asam keping dan serai yang telah dititik.
3. Hidupkan api dan ko tak payah masukkan air. ko kacau2 la. Tatkala ini memang semua kering, cuma air udang mungkin akan keluar sedikit. tapi bila ko takut hangus sebab ko memang masak sambil tengok TV kan, ko masukkanlah air sedikit just tammau dia hangus. Sekejap je peringkat ni.
4. Udang tu dah merah kemalu-maluan, ko masukkan santan tadi. Ikut la tahap lemak mania yang digemari dan adjust lah dengan garam nak segenggam ke secubit sayang.
5. Ko jangan lupa siang pucuk paku, ambik lah yang muda dan lembut2.
6. Bila dah mendidih, ko rasa la okay tak tahap masin dan masamnya.. pastuh masukkan pucuk paku tadi.
7. Jangan takut habiskan pucuk tu, nampak je banyak, once masuk dia akan lembut dan berenat bersama jasad udang tadi.
Pastu hidanglah, ko biar dalam periuk tu apa pasal?
Selamat mencuba.
aku dah beranikan diri makan udang. tp saiz baby je la. buleh la kalau nk ajak makan lagi. pffft!
ReplyDeleteganas la chef ain ni..haha!
ReplyDeletenije: nanti aku tgk ada lagi tak stock udang kat pasar borong.. musim la.. besar bangat.
ReplyDeletehera: ganas eh? hehe.. takpe janji setap!